ЗНАЧЕННЯ ІГОР ДЛЯ ВСЕБІЧНОГО РОЗВИТКУ ДІТЕЙ

02.11.2015 14:51

Основні положення:

  • Ігри надзвичайно важливі для всебічного розвитку дитини.
  • Найголовніше – забезпечити малюку спокійну й безпечну обстановку.
  • Коли ми граємо, ми живемо більш щасливим, здоровим життям і сприймаємо його більш позитивно.

​Дуже важливо заохочувати різні ігри

Грати – це завжди весело. Ігри важливі й повинні підтримуватись і заохочуватися з найперших днів життя дитини, адже завдяки активній участі в них вона засвоює такі навички:

  • уяву та творчий підхід;
  • навички читанняписьма й рахунку;
  • навички вирішення проблем;
  • соціальні навички, у тому числі здатність знаходити спільну мову з іншими людьми йвирішувати конфлікти;
  • фізичні навички, в які входять координація, рівновага, гнучкість;
  • уміння грамотно висловлюватись та уважно слухати;
  • упевненість у собі;
  • розуміння інших людей і здатність сприймати їх відмінності;
  • розуміння себе та свого місця в цьому світі.

​Усі ці навички також є важливою частиною навчання вашої дитини у школі.

Існує величезне різноманіття ігор

Існує багато різних видів ігор. Наприклад, рольові ігри, ігри на розвиток уяви, ігри у групі, ігри-головоломки, усілякі творчі ігри з використанням повсякденних побутових предметів, ігри на правильний розподіл і класифікацію предметів, навчальні ігри та тихі неквапливі ігри, наприклад, збирання пазлів або конструкторів. Граючи, діти можуть придумувати власні правила або дотримуватись уже встановлених. У кожному разі, вони вчаться важливості й цінності самого існування правил та їх дотримання.

Спочатку протягом якогось часу ваша дитина може спостерігати за тим, як грають інші діти, і лише потім приєднатись до них, особливо якщо вона знаходиться в нових чи незвичайних для себе умовах. Або ж вона може сидіти і грати поруч з іншими дітьми, але не грати разом з ними. Не варто хвилюватися через це. Рано чи пізно ігри допомагають дитині побудувати хороші дружні стосунки.

Наскільки можливо, намагайтеся знайомити дитину з іншими формами й різновидами ігор та спонукайте її грати з іншими дітьми. Дуже важливо, щоб дитина отримувала задоволення незалежно від того, грає вона одна чи в товаристві інших дітей.

Роль батьків в іграх дитини

Звісно, найголовніше, що батьки повинні зробити, – це забезпечити дитині спокійну й безпечну обстановку для ігор. Але це не означає, що ви повинні обов'язково бути присутнім при іграх своєї дитини. Хоча грати з нею дуже важливо й весело, не менш важливо також розвивати в дитини незалежність і самостійність.

Ви можете просто сидіти, дивитись і насолоджуватись, як за допомогою гри ваша дитина вчиться, досліджує й випробовує нові ідеї та концепції. Ви також можете стати керівником та організатором простору, часу й реквізиту, які необхідні для її ігор. Можливо, вам доведеться вирішувати деякі конфлікти дитини, будьте до цього готові.

Якщо ваша дитина нездорова або має особливі потреби, ви можете грати роль асистента, запрошуючи дітей, які соромляться або не знають, як приєднатись до гри. Можливо, вам необхідно буде підключитися самому або, якщо не стати учасником гри, то просто знаходитись поруч. Тоді ви зможете познайомити дитину з чимось новим або показати, як використовувати щось іншим способом, і сподіватися, що дитина буде повторювати за вами.

Завжди пам'ятайте, що це не ваша гра, а гра вашої дитини. Вона в ній головна!

Грайливість, веселий настрій супроводжують нас протягом усього життя. Дослідники вважають, що коли ми граємо, ми живемо більш щасливим, здоровим життям і сприймаємо його більш позитивно.

© 2015 Усі права захищені.

cтворити безкоштовний сайтWebnode